Ruby’s Cube / Srijit Srinivas – ARCHITECTS

first_imgCopyHouses•Thiruvananthapuram, India “COPY” Houses Ruby’s Cube / Srijit Srinivas – ARCHITECTSSave this projectSaveRuby’s Cube / Srijit Srinivas – ARCHITECTS ArchDaily CopyAbout this officeSrijit Srinivas – ARCHITECTSOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesThiruvananthapuramOn FacebookIndiaPublished on September 08, 2020Cite: “Ruby’s Cube / Srijit Srinivas – ARCHITECTS” 08 Sep 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Prasanth Mohan, Running Studios+ 25Curated by Hana Abdel Share “COPY” India Ruby’s Cube / Srijit Srinivas – ARCHITECTS ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947101/rubys-cube-srijit-srinivas-architects Clipboardcenter_img Area:  153 m² Year Completion year of this architecture project Year:  Photographs:  Prasanth Mohan, Running Studios Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947101/rubys-cube-srijit-srinivas-architects Clipboard Manufacturers: Kohler, Decowood, Red Cotton by Geosam, Trojan, Tulip & HybecDesign Team:Remya Raveendran, Sriya, DeepikaClients:Dr. Ruby Abraham, Adv. Raju A.J.Site Execution Coordinator:Robin D.Text:Jeevan GeorgeCity:ThiruvananthapuramCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosRecommended ProductsWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. The clients – Dr. Ruby Abraham a Civil Engineer and Principal of a leading Engineering College in Trivandrum, and her husband Mr. Raju A.J. an Advocate, desired a distinctive look for their second home on a small, three cent (i.e. 121 m2) plot of land in a crowded residential part of Trivandrum city.Save this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosSave this picture!Floor PlansSave this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosThe resultant overall composition eponymously titled ‘Ruby’s Cube’, took the form of a platonic cube augmented by a slight truncation of one top corner. Given the tightness of the site, set in a busy and cluttered neighbourhood with a paucity of good vistas, the design opted to rather focus inwards, and create a cloistered ‘oasis of tranquillity’ in the midst of chaotic surroundings. The tight programming methodology employed for the Entry Foyer, Living Room, Staircase, Dining, and Kitchen, expressed itself in a seamless design-flow forming a near contiguous space but with nuanced articulation.Save this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosThe ensemble is further ‘tied together’ by the double-height volume above the Living Room and Staircase, enduing a sense of vastness and uplift to this central zone of the building. Custom designed sets of louvres are used on external walls to allow for continuous airflow and cross ventilation through the inside of the house. The Dining Room – with its signature modernist boxy ‘chandeliers’, opens out to an enclosed landscaped courtyard. The openness in planning, the use of big joinery openings and the care taken in spatial planning endows the interior areas with a spacious feel. The stairs were treated with cement plaster finish, with a minimalist design deployed for the handrails using simple in GI tubes painted black. A recessed alcove space was created underneath the stairs to house a writing nook. The centre of the stairs has space for an internal ‘micro garden’.Save this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosThe Master Bedroom opens out to a courtyard at the rear and abutting the property’s boundary wall, allowing for free entry and passage of light and breezes. It incorporates safety grills built from rebars, affording a soft visual touch to what is typically an obtrusive safety feature. The en-suite wet areas are also similarly extended out into an enclosed landscaped court. The Living Room located on the first floor offers good views downstairs to the Living Room on the ground floor living room and intervening stairwell. The design has allowed for a home theatre room at the rear side, for subsequent execution in the future. The Bed Room located on the first floor towards the front has a balcony has louvers which ensure privacy while bringing in cooling breezes. The visual effect in these rooms is also a striking feature.Save this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosSave this picture!SectionsSave this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosA cement finish scheme was used for all walls of the house, while the ceiling was painted white. Natural terracotta floor tiles were then used to give a warm yet subtle contrast to the walls and ceiling. The front façade features terracotta jali work under-girded by metal-framed glazing, to create visual interest. Overall a minimalist scheme was used for the furniture, with some being designed and others externally sourced.Save this picture!© Prasanth Mohan, Running StudiosProject gallerySee allShow lessDesigning for Hand Hygiene at the Seraph-McSparren Pediatric Inpatient CenterArticlesThe Bus Stop of NCTU / CHU STUDIOSelected Projects Share Photographs Architects: Srijit Srinivas – ARCHITECTS Area Area of this architecture project 2020last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *